Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ) Türkiye Merkezi işbirliği ile düzenlenen ’14. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’, coşkulu bir açılış töreniyle başladı.
Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden tiyatrocuları 19 – 24 Ekim tarihleri arasında Bursa’da buluşturan festivale bu yıl, 5’i yabancı toplam 11 gösteri topluluğu ile 1 yabancı, 1 yerli atölye topluluğu katıldı. Bursa Kent Müzesi Amfi Tiyatrosu’nda yapılan açılış töreninde Anatole Sokak Oyuncuları’nın yan topluluğu olan Curcunabazlar ekibi, ‘Su Buuu’ adlı oyun ile gönülleri fethetti. Demirtaşpaşa, Namazgah İhsan Dikmen, Lütfü Banuş ve Mithatpaşa İlköğretim okulları ile Mavi Dünya Koleji öğrencilerinin ilgiyle izlediği gösteride, Curcunabazlar ekibi interaktif oyunları ve keyifli sahne performanslarıyla alkış topladı.
“Çocuklarımızı önemsiyoruz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çocukların sevincine ortak olduğu festivalde, yapılan sanatsal etkinliklerin kentin kültür ve sosyal yaşamına katkı sağladığını söyledi. Festivale Kore, Danimarka, Avusturya, Finlandiya ve Polonya’dan gelen tiyatro ekiplerinin katıldığını söyleyen Başkan Altepe, “Bursamız, özellikli, birikimli ve zengin bir kent. Tarihiyle, kültürüyle, altyapısıyla birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir olan Bursa’da bu özelliklerin ayağa kalkması, kentimizdeki eserlerin canlandırılması noktasında Bursa’nın örnek bir kent haline gelmesi için çalışıyoruz” dedi. Tiyatronun gençler ve özellikle çocuklar için eğitici görev üstlendiğini kaydeden Başkan Altepe, “Uluslararası Bursa Festivali, İpek Yolu Film Festivali, yazlık sinemalar ve bunlar gibi daha birçok özel etkinlikle Bursa’da sanata can katıyoruz. ’14. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ de 5 gün boyunca Bursamız’a renk katacak. Çocuklarımızı önemsiyoruz. Onların sanatla bağlantılı olmaları konusunda gereken desteği verecek ve bu projelerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Festival 14 yaşında
Açılış törenine katılan Vali Yardımcısı Selman Yenigün, çocukların ve gençlerin ufkunu açan ’14. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ne emeği geçenleri tebrik etti.
ASSITEJ Türkiye Merkezi Başkanı Doç. Dr. Tülin Sağlam da konuşmasında, “Bursa’da tiyatro sanatının en güzel örneklerini genç izleyicilerimizle buluşturuyoruz. 14 yıldır bu organizasyonu gerçekleştiriyor olmak bizim için büyük kıvanç” diyerek festivalin gördüğü ilgiden dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, festivalin açılış oyunu ‘Su Buuu’yu sahneleyen Curcunabazlar ekibi adına Anatole Sokak Oyuncuları temsilcisi Ümran İnceoğlu’na teşekkür plaketi verdi.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ahmet Ömer Erdönmez ile Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan da açılış törenini ilgiyle izledi.